Multimedia designers in 1987: De programmering van de visuals voor de Ford New Car Announcement Show te Detroit

Antwoord op de vraag: “Wat doet een multimedia designer?”

Soms is het heel eenvoudig. Mijn vader is timmerman. Hij maakt tuinmeubelen. Van hout. Met spijkers. Hij is daar een absolute topper in. En je snapt meteen waar hij zich mee bezig houdt.
Zo simpel krijg ik mijn vak niet uitgelegd. Want: Wat doet een multimedia designer nou eigenlijk?

Naast illustrator ben ik multimedia designer (ook wel multimedia specialist genoemd). Een beetje een vaag begrip. En dat terwijl je er op af kunt studeren! -Of misschien juist wel daarom?-

Wat is multimedia?

Een goede definitie voor multimedia vond ik op de website www.cs.cf.ac.uk. Vrij vertaald komt het hier op neer: Multimedia is het werkveld dat zich richt op de door de computergestuurde samenvoeging van tekst, afbeeldingen, tekeningen, video, animaties, audio en elke andere vorm van media waarin informatie digitaal kan worden getoond, opgeslagen of verstuurd en verwerkt.

Toegegeven, erg toegankelijk is de definitie niet.

Verzamelbegrip

Multimedia is een containerbegrip. Dat maakt het moeilijk uit te leggen. “Iets met computers en websites” antwoord ik desgevraagd op feestjes. Bepaald geen toereikend antwoord. Maar al te vaak krijg ik namelijk vragen over virusscanners. En waarom die niet werkt. (Mijn advies: Installeer linux op je PC of koop een Mac…)

Een multimedia designer lost vraagstukken op middels onderzoek, creativiteit, vindingrijkheid en technologie.

Laat een ding duidelijk zijn: Ik ben geen IT’er.

Maar wat doet een multimedia ontwerper dan?

Het werk van een multimedia specialist kan nogal uiteenlopen. Dat blijkt wel als ik kijk naar mijn voormalige studiegenoten van de HBO-opleiding Communication and Multimedia Design (CMD). Sommigen hebben zich gespecialiseerd als cameraman. Anderen als game designer. En dan zijn er nog die complete 3D omgevingen opzetten.

Toch hebben ze allemaal wat gemeen: De basis. Een oplossing adviseren of ontwerpen. Vraagstukken kunnen worden beantwoord met een combinatie van onderzoek, creativiteit, oplossingsgerichtheid en digitale technologie.

Voorbeelden graag!

Terug naar mijn vader. Als een klant bij een timmerman komt voor een tuinstoel, dan is de klantvraag helder. Voor een multimedia ontwerper ligt dat anders. Een klantvraag betekend niet zelden de creatie van een uniek product.
Het kan een animatie zijn. Of een website. Maar ook een combinatie van verschillende zaken. Een complete digitale campagne bijvoorbeeld inclusief minisite, een game voor op facebook en de meest fantastische toepassingen voor augmented reality.

Multimedia designers blinken uit in creativiteit en maken ze maximaal gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Is een multimedia designer een alleskunner?

Je zou bijna kunnen denken dat multimedia designers een soort van moderne Leonardo da Vinci’s zijn.
Wel nu, multimedia designers maken geen kunst. Toegepaste kunst op z’n best. En vaak zijn ze weliswaar breed ontwikkeld, maar laten ze de verdieping over aan specialisten. Van een uomo universale kun je strikt genomen niet spreken. Wel blinken ze vaak uit in creativiteit en maken ze maximaal gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Wat kan een multimedia ontwerper voor mij betekenen?

Denk groot! In de basis komt het hier op neer: Een multimedia specialist kan jouw verhaal of boodschap vertalen naar een digitaal product of toepassing. Producten die naadloos aansluiten op jouw reclamecampagne of verkoopdoelstelling.

Ben jij opzoek naar een manier om jouw boodschap over te brengen aan een groot publiek? Denk dan aan multimedia!

Tags: , , ,
Geplaatst op: augustus 8, 2014
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress