Expositie: Verlicht Leeuwarden

Drie werken van Studio Edward Kobus dragen bij aan de expositie ‘Verlicht Leeuwarden’. Deze gratis tentoonstelling voert de bezoeker langs verschillende plekken in de oude binnenstad van Leeuwarden. Het doel is om taboes rond eenzaamheid en mentale gezondheid te verbreken.

Affiche Verlicht Leeuwarden

Vorm
Kunst is natuurlijk een prachtige vorm om een thema als eenzaamheid bespreekbaar te maken. Immers, het is in staat connectie te maken tussen twee mensen (kunstenaar en aanschouwer) voorbij de grenzen van tijd.

Bij mentale gezondheid denk je al snel aan iemand als van Gogh. Zijn mentale pijn wist hij om te zetten in kunst die mensen nu als van grote schoonheid ervaren. Kunst is in staat troost te bieden, eenzaamheid tegen te gaan.

Eenzaamheid en mentale gezondheid zijn misschien niet het hoofdthema bij het autonome werk van Studio Edward Kobus. Maar deelonderwerp zijn ze zeker, al is dat misschien zonder directe opzet.

Zijn bomen eenzaam?
Wat te denken van de tekening ‘Metamorfose’. Mensen die in bomen veranderen. Dat zou je kunnen zien als een symbool voor vereenzaming. Of tot stilstand komen.
Een boom kun je zien als een solitair organisme, die bovendien nooit van zijn plek komt. En toch, ondergronds gaan bomen connectie aan met elkaar, en helpen ze elkaar.

Metamorfose

Kwetsbaar
Nee, dan is de Emma in ‘Emma doorkruist het woud’ misschien wel eenzamer. Ze loopt, kwetsbaar als ze is, het bos door. Alleen. Zonder bescherming en naakt.
Maar dan: Is Emma wel echt eenzaam? Of is ze juist heel sterk en moedig om toch het woud te doorkruisen.

Meer info
De expositie is de hele maand december te zien in Leeuwarden. De route is geheel gratis, je vindt hem op Google Maps via deze link.

Check ook zeker de instagram van Verlicht Leeuwarden!

Tags: , , ,
Geplaatst op: december 1, 2021
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress