Door mijn bank was ik uitgenodigd voor een lunch sessie voor ondernemers, met workshops over de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld. Een mooie gelegenheid om te kijken hoe het met mijn kennis gesteld was. Met name de sessie over Artificiële intelligentie (A.I.) trok mijn interesse. Zou die een utopie of een dystopie schetsen?
Maar eerst werd ik bijgespijkerd over digitale veiligheid en online marketing. Belangrijke trend voor 2025: authenticiteit.
“Eet-dat A.I.” dacht ik hoopvol. Om me vervolgens te beseffen dat trends de neiging hebben om van voorbijgaande aard te zijn.
Ik besloot met een open blik te kijken.
De presentatie over A.I. zat degelijk in elkaar. Geen plat effectbejag met kekke kunstmatig gemaakte afbeeldingen en filmpjes, maar vooral veel handige tools voor in de ‘digitale gereedschapskist’.
Dat je in plaats van droge stukken te moeten lezen ook naar een samenvatting in de vorm van een podcast kunt luisteren kan opgevat worden als pure winst. Wat me wel ietwat verontrustte, is dat de cursusleider refereerde naar A.I. als zijn ‘digitale vriend’.
Dan was er nog een antiquair die zijn verhaal mocht doen, omdat die al zo goed bezig was met A.I. Hij oogstte lof en bewondering voor het feit dat hij de inventarisatie, het categoriseren en het labelen van zijn koopwaar niet langer aan een mens overliet. A.I. deed dit niet alleen veel sneller maar ook beter.
Er werd nog nét niet geapplaudisseerd.
Mijn gedachten gingen uit naar de persoon die nu geen werk meer had. Die zou voorlopig wel geen antiek kunnen kopen.
Eet dat A.I! De trend voor 2025 is authenticiteit…
Tijdens de napraat sprak ik met een A.I. evangelist. Ik vertelde hem over mijn werk als tekenaar. Hij merkte op dat ik wel blij zou zijn, ik zou immers minder werk hoeven te leveren voor hetzelfde product.
Ik zweeg een tijdje veelbetekenend.
Ik dacht aan hoe de sociale media ooit werden gezien als redders en verspreiders van de democratie en universele mensenrechten. Wat. Een. Naïviteit.
Enfin, ik ben een optimistisch mens en het derhalve gewend om teleurgesteld te zijn in de mensheid. Het is dan ook niet A.I. waar ik mij zorgen over maak.
Ethiek, medemenselijkheid en criminele intenties zijn met de komst van A.I. veel nijpender thema’s.
Voor mij persoonlijk geldt dat alle ontwikkelingen mij dwingen na te denken over mijn toegevoegde waarde als kunstenaar. Met inkt en een kroontjespen wapen ik mij daarom tegen cynisme. Vertrouwend op mijn creatieve proces teken ik voor authenticiteit en vaardigheid. Ook als dat niet de trend is.
Meer weten over de missie en visie van Studio Edward Kobus? Check de pagina artist statement
Tags: a.i., kunst, kunstmatige intelligentie, ondernemen