Dilemma: Lever je wat je klant wil, of wat het beste is voor je klant?

Lever je wat de klant wil? Of lever je wat het beste is voor je client? Geen eenvoudige kwestie. Wel een belangrijke. Het is bepalend voor het karakter van je onderneming.

Dit dilemma gaat vooral op voor startende ondernemers in dienstverlenende vakgebieden. Of voor diegenen die op maat gemaakte producten aanbieden.
Vroeg of laat kom je ze namelijk tegen: De klant die precies aangeeft wat voor eindproduct hij wil. Makkelijk! Of niet?

Nou niet dus.

Ik ben er vaak tegenaan gelopen: Een klant wil een website. Hij heeft al precies in zijn hoofd hoe het moet worden. Ik geef het vorm. Maar is het eindproduct voor 80% klaar, wil hij het toch net even anders. Om het uiteindelijk volledig over de kop te gooien. Of de stekker eruit.

Tijd en energie

Die dingen gebeuren. Als het een eenmalige les is, dan is het overkomelijk. Maar gebeurt het vaker, dan kan het funest zijn voor je onderneming. Dit soort zaken slurpen tijd. En heel veel energie. Ze ontnemen je focus.

Uurtje factuurtje? Ja leuk. Maar vaak schopt het wel je planning in de war. Een opdracht die twee maanden tijd zou kosten, duurt opeens een jaar. Ten koste van jouw frisse blik. Ten koste soms ook van je goede naam. Ten koste van de relatie met je klant.

Creativiteit

Ik ben een creatieve ondernemer. Het proces van het maken is voor mij belangrijk. Een einddoel is nodig, zeker weten. Maar de weg daar naar toe? Wel, laat dat nu eens een specialiteit van mij zijn! Afstemmen wat bij een klant hoort. Adviseren wat goed voor hem kan werken.

Als ontwerper luister ik goed naar mijn klant. Ik bied hem vervolgens de oplossing die hem het beste past. Goed onderbouwd. Maatwerk. Origineel. Vindingrijk. En altijd in goede overeenstemming.
Dat kan niet door direct toe te geven aan de initiële klantvraag. Het betekend soms, dat ik niet de juiste man ben voor een opdracht. Helemaal niet erg!

Daarom zet je Edward Kobus in…

Mij zet je in om wie ik ben. Om mijn toegevoegde waarde: De doelstelling van ondernemers, communicatie- en marketingprofessionals bloot leggen, en vertalen naar een eindproduct.

Ik lever dus niet wat een opdrachtgever aanvankelijk denkt te willen. Ik lever wat het beste is voor mijn klant. Dat is uiteindelijk wat mijn cliënten willen.

Tags: , , ,
Geplaatst op: augustus 11, 2014
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress