Een ode aan mijn typemachine, low-tech op zijn best!

Ontdek de charme van low-tech en de voordelen van werken met een typemachine. In een wereld waarin A.I. en high-tech de overhand hebben, is er nog steeds plek voor analoge technologie en creativiteit. Lees hoe een typemachine kan helpen bij het vinden van 'flow' en het ontwikkelen van een meer ambachtelijke manier van werken.

Tja, je ziet het er niet aan af, maar deze blogpost is geschreven op een echte typemachine. In deze digitale tijd waarin A.I. een niet te stuiten opmars maakt, vind ik het omarmen van puur mechanische hulpmiddelen eigenlijk helemaal geen gek idee.

Waarom? Daar zijn meerdere redenen aan te voeren. Voor mij zijn er twee hoofdzaken:
1. Hersengymnastiek;
2. Een steeds groter wordende liefde voor low-tech oplossingen.

Allereerst de hersengymnastiek. Dat zit zo: Mechanische hulpmiddelen zijn verstoken van enige vorm van intelligentie. Geen spellingscontrole, geen ctrl-x. Ook geen ctrl-z trouwens. Backspace kan, als je corrigeert met typ-ex. Knippen en plakken kan ook, maar dan wel met schaar en lijm.
Je zult vooraf goed moeten nadenken over je zinsconstructies, want je riskeert namelijk een hoop dubbel werk. Het gaat bovendien ook nog eens ontzettend langzaam!

Contra-intuïtieve keuze
Dit maakt het werken op een typmachine voor mij een logische keuze, al klinkt dat contra-intuïtief.
Het is de textuele evenknie van het tekenen met inkt. Elke keuze is definitief. Concentratie is een vereiste. En daarmee is de gewenste mentale staat van zijn, ‘flow’ in goed Nederlands, binnen handbereik.

Eet dat Microsoft Word!

Al goed, met A.I. heb je natuurlijk helemaal geen flow nodig.

Liefde voor low-tech

Dan mijn liefde voor low-tech. Volgens wikipedia is dat een verzamelnaam voor alle techniek die al bestond voor de Industriële revolutie. En daarmee begeef ik me een beetje op het domein van de kunstenaars die onder de Arts & Crafts movement kunnen worden gecategoriseerd.
Nu zijn typemachines niet van voor de industriële revolutie, maar je kunt Low-tech ook breder zien als de tegenhanger van High-tech Persoonlijk zie ik Low-tech als techniek die voor iedereen redelijkerwijs te begrijpen is. Middels een trapbeweging en een ketting die verbonden is aan een wiel beweeg je een (niet-elektrische) fiets voort…

Een site die je echt even moet bezoeken om heerlijk te grasduinen door de wondere wereld van Low-tech is: https://solar.lowtechmagazine.com/nl/ Let wel: De server van deze website draait op zonne-energie…

Ambacht
Low-tech staat voor ambacht. Voor werken met verschillende materialen, zorgvuldig uitgekiend en afgestemd. Als ik kijk naar mijn typemachine dan zie ik een grote verzameling aan onderdelen. Maar, na enige studie, begrijp ik precies wat alles doet. En dat zonder stekker of batterij.
Wat je ziet, is wat je krijgt: een belletje aan het einde van een regel. PING!

En high-tech dan?

Begrijp me niet verkeerd. Ook van high-tech ben ik zeer onder de indruk. En maak ik de balans op, dan leef ik liever mét, dan zonder internet. Het is dankzij Youtube dat ik heel veel toffe low-tech toepassingen heb leren kennen. (Zie ook de video onder deze blogpost)…
Ook voor A.I. zie ik toegevoegde waarde. Meerdere. Zoals er ook meerdere gevaren aan kleven.

De nieuwe tijd, net wat u zegt…

Toch is dit mijn overtuiging: Er blijft plek voor analoge technologie, zolang er toekomst blijft voor menselijkheid. Voor fouten, gebreken en tekortkomingen. Maar bovenal: voor creativiteit!

Video: Bouw een low-tech machine op basis van pedaalkracht


Dankzij de algoritmen van Youtube kwam ik het geweldige ‘Low Tech Lab’ tegen

Tags: , , ,
Geplaatst op: november 21, 2024
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress