Gezien: Faccia a Faccia, hommage aan Ernst Scheidegger @ Masi Lugano (Zwitserland)

Een druilerige dag op vakantie is natuurlijk perfect om een museum in de buurt op te zoeken. Ik had het geluk vlakbij het Zwitserse Lugano te verblijven, waar -temidden van winkels vol veel te dure waar- zich een prachtig museum bevind: Masi Lugano. Een compact maar goed gevuld museum met bijvoorbeeld werk van Ernst Scheidegger.

In een van de recensies over het museum las ik dat alleen al het gebouw (uit 2015), en dan vooral het uitzicht dat het biedt, de moeite waard is. Toch ging ik vooral heen voor de tentoonstellingen. Met name ‘Faccia a faccia’, de hommage die het museum brengt aan het werk van kunstenaar Ernst Scheidegger.

‘Balletdansers’ Tentoongestelde foto door Scheidegger

Over de veelzijdige Ernst Scheidegger

Ernst Scheidegger (1923-2016) was een veelzijdig Zwitserse kunstenaar. Hij heeft zich bewezen als graficus, schilder, beeldhouder en fotograaf. Zijn foto’s worden door critici als de meest toonaangevende van de 20e eeuw gezien.
In de tentoonstelling lag het zwaartepunt dan ook bij zijn foto’s. En dan met name zijn werk vlak na de 2e wereldoorlog, toen hij rondreisde door een Europa dat in puin lag.

Ernst Scheidegger - Senza Titolo

Ernst Scheidegger – Senza Titolo

Meesterfotograaf

Het zijn indrukwekkende foto’s. Hij portretteert mensen op straat met veel gevoel voor esthetiek. Vooral zijn spel met (tegen)licht en vaak uitgesproken schaduwen voelt heel modern. Het is goed om te beseffen dat er in die tijd nog geen instafilters waren. Fotografie is vakmanschap. Als reportagefotograaf heeft Scheidegger zich dan ook meer dan kundig bewezen. Hij was een meester.

Maar Scheidegger was ook schilder. In het oog sprong een abstract schilderij direct bij binnenkomst: waar hij speelt met platte vlakken, lijnen en ruimtelijkheid. Het is wonderlijk hoe hij zonder enige vorm van perspectief of figuratieve elementen een enorm gevoel van ruimtelijkheid bewerkstelligd.

Werk van Chagall op de tentoonstelling over Scheidegger

Bevriende kunstenaars

Kunstenaars als Dali en Chagall waren bevriend met Scheidegger (hij maakte beroemde portretten van ze hartelust) en de tentoonstelling grijpt zijn relaties in de kunst dan ook aan om werken van die grootheden te tonen.
Het maakt het beeld van Scheideggers wereld compleet en het laat de veelzijdigheid zien van de kunst in die dagen. Van strak en abstract tot expressief en figuratief.

Met de tentoonstellingen ‘Sculpture Time’ en het ietwat verontrustende ‘Streams of Spleen’ van Shahryar Nashat had het museum overigens nog veel meer interessants en imposants te bieden. En het uitzicht? Dat was daadwerkelijk schitterend.


Interieur van Masi Lugano met beeld, Alvin Kobus en uitzicht | Foto: Edward Kobus

Meer informatie

De tentoonstelling over Scheidegger is tot 7 juli 2024 te zien. https://www.masilugano.ch/masi/in-corso/agenda/events/evento~mostre~2024~lac~ernst-scheidegger~.html
Website Masi Lugano: https://www.masilugano.ch/
Goed om te weten: Met een Zwitserlandpas kom je gratis binnen, anders betaal je 20 euro. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. De parkeergarage voor het museum is verrassend betaalbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tags: , , , ,
Geplaatst op: mei 17, 2024
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress