Gezien: Het Futurisme & Europa @ Kröller-Müller

Midden op de Veluwe, te midden van de fluisterende bladeren en verstilde landschappen, heeft het Kröller-Müller Museum een inspirerende tentoonstelling onthuld die bruist van de energie van de vooruitgang: ‘Futurisme & Europa.’

Als bezoekers -na zich te hebben vergaapt aan de fantastische vaste collectie- dit wonder betreden, worden ze meegenomen op een reis, waar de soms groteske toekomstdromen uit het verleden botsen met de zich ontvouwende realiteit van het heden.

Impressie futurisme en Europa in het Kröller-Müller.

Bezoekers worden meegenomen op een reis naar duizelingwekkende toekomstbeelden uit een redelijk recent verleden.

Het Kröller-Müller als hoogtepuntje van de vakantie
Het was voor mij één van de hoogtepunten van mijn vakantie op de Veluwe: Met vrouw en kinderen door de indrukwekkende zalen van dit weldadige museum dwalen. Al goed, mijn dochter van vier was misschien wat overenthousiast (ze vloog in rap tempo alle schoons voorbij), waar mijn twee zoons (12 en 10) het na een uurtje wel gezien hadden. Maar ik had precies genoeg tijd om toch even ontroerd te raken door van Gogh’s Cypressen met twee figuren. En bovenal: geïnspireerd raken door het Futurisme. Laat ik namelijk net bezig zijn met een animatie die zwaar leunt op deze kunststroming!

En wat een fijn contrast met mijn bezichtiging van het Fries Museum een paar weken eerder, waar in de tentoonstelling over Christoffel & Kate bisschop juist de hang naar het verleden zo prachtig uit de verf komt.

Een mooi tweeluik al met al, deze twee tentoonstellingen.

Futurisme & Europa @ Kröller-Müller

Impressie van de tentoonstelling

Het Futurisme & Europa – De Esthetiek van een nieuwe wereld neemt ons meer dan een eeuw mee terug naar het moment waarop de futuristen het Europese toneel bestormden. En raad eens? De futuristen stonden niet geheel op zichzelf. Nee, ze zijn nauw verwant aan andere hippe stromingen uit die tijd zoals De Stijl en Bauhaus.

Samenvloeien van kunst en dagelijks leven
Wat is het grote idee achter al deze futuristische waanzin? Het gaat de futuristen erom dat kunst en het dagelijkse leven naadloos samenvloeien. Denk aan schilderijen, sculpturen, meubels, tapijten, keramiek, hippe interieur- en podiumontwerpen, trendy kleding, boeken die stijl uitstralen en een heleboel grafische goodies.

Kortom: deze tentoonstelling is niet zomaar een wandeling door de kunstgeschiedenis. Het is alsof je in een tijdmachine stapt en getuige bent van de geboorte van moderne creativiteit. Je vertrekt met een hoofd vol inspiratie en een hernieuwde waardering voor hoe kunst de wereld totaal kan opschudden.

Tijdloos
“Futurisme & Europa” nodigt ons niet alleen uit om ons te verbazen over de vooruitziende blik van artistieke pioniers, maar moedigt ons ook aan om na te denken over onze eigen trajecten. Te midden van de groene oase van de Veluwe laat het verleden zien dat het toejuichen en bewonderen van moderne techniek niets nieuws is. Al zou je misschien kunnen beargumenteren dat de esthetische benadering aan waarde heeft ingeleverd ten opzichte van een eeuw geleden.

Concluderend kan ik na mijn bezoeken aan het Fries Museum en het Kröller-Müller stellen: Het enthousiasme over innovatie is al even tijdloos als de weerzin daartegen.

Meer informatie:
Website Kröller-Müller: https://krollermuller.nl/het-futurisme-europa

Tags: , , , ,
Geplaatst op: augustus 30, 2023
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress