Inspiratie: Erik Kessels @ Neushoorn, Leeuwarden

Wie niet op tijd was, liep het risico om voor een dichte deur te staan. Reclameman en kunstenaar Erik Kessels (Roermond 1966, oprichter en creatief directeur van KesselsKramer, Amsterdam) kwam naar Leeuwarden om in Neushoorn een lezing te geven.
Tout creatief Leeuwarden en omstreken was uitgelopen om dat te komen zien. Erik Kessels mocht zich in de stampvolle grote zaal een rockster wanen. Hij kon rekenen op de onverdeelde aandacht van de bezoekers.
Erik Kessels geportretteerd door Marc Eckhardt

Erik Kessels geportretteerd door Marc Eckhardt

Neushoorn ziet zichzelf als meer dan een poppodium. Er gebeurt ook veel op het gebied van cultuur en educatie. Deze lezing van Erik Kessels bijvoorbeeld. Het is geïnitieerd door Nokturné, een DJ collectief dat ook nog evenementen organiseert.
En waar Nokturné er doorgaans in slaagt met muziek volle zalen te trekken, slaagde deze meer educatieve opzet ook glansrijk. Er werd nog nét niet gedanst.

Visie en droge humor
Erik Kessels is dan ook niet de eerste de beste. Hij is gelauwerd met onder meer een Cannes Press Lion, een Gouden Effie en een Gouden Leeuw.
Maar belangrijker: Hij heeft visie en weet die, met een goed gedoseerde portie droge humor, op zijn publiek over te brengen.

“Vernieuwing kan worden bereikt door fouten te maken”

Zoeken naar fouten
Misschien wel zijn belangrijkste boodschap: Ga op zoek naar fouten. Fouten en verwarring zijn interessante elementen van een creatief proces. Ze kunnen leiden tot vernieuwing. Computers zijn perfect, vernieuwing kan bereikt worden door die perfectie tegen te gaan.

Boekomslag 'In Almost Every Picture' Waarbij de foto's van een zwarte hond centraal staan.

Boekomslag ‘In Almost Every Picture’ Waarbij de foto’s van een zwarte hond centraal staan.

Kessels weet dit mooi te illustreren. Onder meer door diverse foto-albums, op de kop getikt op de markt, te tonen. Eentje laat bijvoorbeeld een familie zien met een zwarte hond die op elke foto alleen als silhouet zichtbaar is. Dit gegeven maakt het beeld, zeker wanneer we het in een serie zien, zeer boeiend om naar te kijken. Boeiender dan een perfect geslaagde foto.

Hobby
Dat zoeken naar foto-albums op rommelmarkten is een hobby van Kessels. Hij pleit er dan ook vurig voor om de passie en gedrevenheid van de hobby mee te nemen naar het werk. Het heeft in zijn geval geleid tot een aantal tot de verbeelding sprekende kunstwerken en boeken die het tijdens de lezing erg goed doen. Meermaals zorgen de combinatie van amateurfotografie en het droge commentaar van Kessels voor de nodige lachsalvo’s.

Volgens Kessels doe je jezelf als creatief tekort als je je beperkt tot één discipline. Een goed idee wordt volgens hem niet beperkt door grenzen. Het is dus zaak je breed te scholen en zoveel mogelijk technieken en vaardigheden tot je beschikking te hebben om je boodschap mee uit te dragen. Niet voor niets beweegt Kessels zich op het grensvlak van de kunst, reclame en techniek.

Spraakmakende campagnes
Kessels beperkt zich niet tot mooie uitspraken, maar legt ook een overvloed aan bewijslast op tafel. Van de spraakmakende campagne voor het Hansje Brinker Budget hotel tot de zeer maatschappelijk geënte reclames voor telefoonaanbieder Ben.

Beeld uit de campagne voor het Hansje Brinker Budget Hotel in Amsterdam

Beeld uit de campagne voor het Hansje Brinker Budget Hotel in Amsterdam

Hoewel de diverse campagnes onderling nogal verschillen, is er wel continu sprake van een gemene deler: Ze onderscheiden zich van het gangbare door een andere insteek.
Erik Kessels doet er vrij laconiek over: “Als je het in de reclame net even anders doet, werkt het al vrij snel heel goed.”

Geen goed idee: Brainstormen
Hoe je tot die vernieuwende ideeën komt? In ieder geval niet door te brainstormen. Volgens Kessels is het beter zelf het creatieve proces door te maken en vervolgens je idee aan iemand anders voor te leggen. Die laatste kan zo’n idee dan aanvullen.
Brainstormen leidt er uiteindelijk alleen maar toe dat heel veel mensen een stukje aandacht op gaan eisen en persé iets willen toevoegen aan een idee. Dat levert niks goeds op.

“Brainstormen levert niets goeds op!”

Als niemand het haat…
Over de graadmeter voor wat een goed idee is heeft Erik Kessels ook nog wel een mooie oneliner: “If no one hates it, no one loves it.”
Wanneer iedereen je idee wel prima vindt, zit je waarschijnlijk in het midden en val je niet op. Wanneer je een product of concept hebt dat door mensen gehaat wordt, is de kans groot dat er ook mensen zijn die er van houden.

Niet alleen een waarheid als een koe voor wie wil opvallen binnen de media, maar ook een hart onder de riem van iedere creatief: Je kunt maar beter hele negatieve reacties hebben op je werk, dan helemaal geen. Dan heeft je werk in ieder geval betekenis.


Reclame van telefoonaanbieder Ben door KesselsKramer. Opvallend is dat er niet één enkele doelgroep wordt aangesproken maar vele verschillende.

Check ook:
Website KesselsKramer
Usefull Photography

Tags: , , ,
Geplaatst op: november 24, 2015
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress