Interview met een stripheld: Epic Eddy

Afgelopen maandag was daar opeens de aankondiging van een compleet nieuwe stripheld. Ene Epic Eddy, gepresenteerd door Studio Edward Kobus.
‘Coming soon’ meldde die aankondiging. Maar, hoe snel dan? En wie is deze Eddy en hoezo is die dan zo episch? Maak kennis met Epic Eddy in dit exclusieve interview!

We spreken Epic Eddy in het diepste geheim in zijn jaren ‘50 woning in een middelgrote stad, ergens in de periferie van Nederland. Hoewel, het diepste geheim? De pers lijkt al lucht van zijn verblijfplaats te hebben gekregen en post fanatiek voor zijn huis. Toch staat Epic Eddy erop zijn verblijfplaats niet te vermelden.
Het wordt een gesprek waarin Epic Eddy de diepte opzoekt. Of het nou om creationisme gaat, of om de filosofie van Epicurus. Zware thema’s voor een stripfiguur!

Geachte heer Eddy, beste Epic, of, hoe kunnen we u eigenlijk het beste aanspreken?
Eddy… Eddy volstaat, en je mag tutoyeren.

Journalisten voor het huis van Epic Eddy

Journalisten kwamen deze week na een anonieme tip achter het adres van Epic Eddy.

Allereerst, dit interview nemen we af in het diepste geheim. Vanwaar al die geheimzinnigheid?
Pfoe… Ik weet dat ik als stripheld geen privéleven heb, maar tot het verschijnen van mijn eerste strip zou ik graag nog even in de waan verkeren. Voor zover dat mogelijk is. De naam van de stad waar ik woon is verder niet zo interessant denk ik.
Daarbij: Mag er nog iets een mysterie zijn?

“Een stripheld zal je nooit bedriegen”

Goed, de komst van een nieuwe stripheld heeft de gemoederen flink bezig gehouden deze week. Heb je daar een verklaring voor?
Nou, eerlijk gezegd was ik nogal verbaasd. Enige publiciteit rondom mijn komst had ik wel verwacht, maar die lui hier tegenover (Eddy wijst naar de fotografen en journalisten op de stoep voor het huis, red.) had ik niet zien aankomen.
Toch laat het zich wel verklaren denk ik, in deze tijd van populisten en angstige nieuwsberichten. Je kunt je vertrouwen verliezen in de mensheid, maar een stripheld zal je nooit bedriegen.

Wat denk jij je lezers te kunnen bieden?
Oei, dat is moeilijk. Ik hoop dat ik een glimlach op gezichten kan veroorzaken. Een beetje afleiding zo aan het einde van de week.

Uit de aankondiging van jouw komst blijkt dat je een ‘stripheld tegen wil en dank’ bent. Wat bedoel je daar eigenlijk mee?
Dat lijkt me evident: Er bestaat geen stripheld op deze planeet die uit vrije wil stripheld is geworden.
Ik denk dat ik geen mindere stripheld word, door uit te dragen dat het niet mijn keus is dit te zijn.
Noem het gerust collegialiteit naar al die andere striphelden die, tegen wil en dank, al decennia de massa vermaken. Wij zijn slechts de marionetten van onze scheppers.

De aankondiging van Epic Eddy maakte heel wat los in de media

De komst van een nieuwe stripheld bleef ook bij de (internationale) pers niet onbesproken.

Dat klinkt als een vrij cynisch wereldbeeld, zeker voor een stripheld?
Ja. Maar realistisch is het ook. Anders dan mensen van vlees en bloed, is het voor mij heel helder: Er is een hogere macht die mij geschapen heeft en ik wandel de weg die hij mij leidt. Stripfiguren zijn per definitie aanhanger van het creationisme.

Striphelden zijn per definitie creationisten

Heb je naast je werk als stripheld ook nog andere werkzaamheden?
Ja, ik doe van alles! Ik ben zeg maar een creatieve freelance zzp’er met zijn eigen eenmanszaak. Ik zit vaak in hippe koffietentjes omringd door andere creatieve mensen. Vaak klus ik wat bij voor Studio Edward Kobus, daar is ook het idee ontstaan voor deze strip.

Al goed, sinds je bestaan en je toekomst vastligt, wat kunnen we van je verwachten en per wanneer?
Vanaf vrijdag 7 april 2017 zal ik een aantal maal ten tonele verschijnen met een korte strip. Het is voor zowel mij als mijn geestelijk vader nog even aftasten welke kant het uit zal gaan. Het begin is er: mijn karakter is vormgegeven en er zijn een paar ideeën uitgewerkt voor de eerste verhaaltjes.

Krijgen we, naast jou als hoofdpersoon, nog te maken met andere karakters?
Ja, dat is onvermijdelijk! En ook deze figuren hebben hun wortels in de werkelijkheid, maar zijn bovenal fictief.

In de eerste strips is het nog even aftasten welke kant het uit zal gaan

Aan wat voor thema’s moeten we denken als we het hebben over de avonturen van Epic Eddy?
Het leven van een creatieve ondernemer, op zoek naar geluk in een middelgrote stad, ergens in de periferie van Nederland, staat centraal. En de alledaagsheid van het leven. De worsteling daarmee, of juist de overgave daaraan. Trends, zin, onzin, mooie en lelijke dingen. Maar dan wel in stripvorm. Zwaar zal het nooit worden.

Een middelgrote stad, in de periferie van Nederland, is dat niet een beetje een saaie achtergrond?
Er zijn hele leuke middelgrote steden hoor! Wat het interessant maakt is dat een hoop opgeleide en creatieve mensen vaak vertrekken naar het Westen.
De achterblijvers moeten strijden tegen op de loer liggend cynisme en provincialisme. Die elementen zijn denk ik vruchtbare bodem voor humor. Maar als het niet werkt, verhuis ik gewoon naar de Randstad hoor.

Aankondiging van Epic Eddy

De poster die Epic Eddy van een nobody tot een aanstormende stripheld maakte. (Klik om te vergroten)

Is jouw karakter gebaseerd op een non-fictief karakter?
Ja, ik lijk op mijn geestelijk vader. Ik heb zijn inhammen, zijn lichaamslengte, zijn humor… Beide vinden we het niet leuk om met anderen vergeleken te worden, we doen gewoon lekker ons eigen ding.
Maar er zijn genoeg verschillen! Zo speel ik behoorlijk piano. En ik rij een andere auto dan hij. Al geven we beide de voorkeur aan fietsen. Had ik al gezegd dat ik fictief ben?

Hoezo ben je eigenlijk epic?
In de eerste plaatst omdat het goed allitereert. En strikt genomen hebben mijn avonturen een episch karakter. Verder is het vooral ambitie.
Ik wil niet zomaar een stripheld zijn, ik wil EPIC zijn! Daarom bind ik de strijd aan met saaiheid en cynisme. Ik ben op zoek naar geluk, geheel in de geest van Epicurus.

Wat zegt dit alles over jouw geestelijke vader?
Wel, hij gebruikt zijn fantasie om een andere versie van zijn omgeving weer te geven. Hij speelt ermee. Hij is gelukkig met hoe en waar hij is, maar hij vindt het ook nodig zichzelf en zijn leefomgeving te relativeren. Ik denk dat ik, Epic Eddy, daar een belangrijke rol in kan spelen.

Ik ben opzoek naar geluk, in de geest van Epicurus!

Meestal leren we striphelden voornamelijk kennen door hun optredens in hun strips, jij begint met een interview. Waarom eigenlijk?
Het hoort natuurlijk allemaal een beetje bij het spel van aandacht genereren, marketing. Het zorgt ervoor dat als mijn eerste avontuur verschijnt mijn naamsbekendheid al wat groter is. Daarnaast geeft zo’n interview een breder beeld van mij als karakter.
Ik hoop dat dit interview wat context geeft. Maar tegelijkertijd hoop ik dat mijn avonturen ook los van die context met plezier gelezen zullen worden. Je hoeft Epicurus niet te kennen om Epic Eddy te begrijpen!

Dit moet je weten over Epic Eddy!

Epic Eddie verschijnt vanaf 7 april wekelijks op www.edwardkobus.eu.
Volg studio Edward Kobus op facebook en twitter om op de hoogte te worden gehouden!

Epic Eddy heeft zelf ook een facebookpagina: https://www.facebook.com/EpicEddyOfficial/

Galerij

Tags: , ,
Geplaatst op: maart 30, 2017
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress