Kromdenken: Eerherstel voor het probleem

Omdenken. Een verschijnsel dat nogal eens voorbij komt via de sociale media. In mijn zakelijke netwerk. Vaak in de vorm van een quote, die helpt om zaken in een ander licht te zien. Best inspirerend!

Tegeltje gemaakt met Tegelspreukmaker.nl

Ik heb gegoogled wat nu precies de definitie is van omdenken. Ik zou een boekje moeten aanschaffen om daar precies achter te komen. Gelukkig is er ook nog facebookpagina waar de volgende definitie wordt gegeven: “Omdenken is van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren. Omdenken gaat om wat er is, en niet om wat er zou moeten zijn.”

Hoera voor het omdenken!
Ik juich alle vormen toe die mensen helpen om creatief te zijn. Om mogelijkheden te zien waar anderen belemmeringen zien. Om nodeloos en afbrekend negativisme om te buigen naar constructief positivisme. Zo kun je de wereld een stukje mooier maken.

Er zit echter ook een schaduwkant aan het omdenken. Althans, zo ervaar ik het. Een uitwas waar mij de haren recht van overeind gaan staan. Deze kreet:

“Dat is geen probleem maar een uitdaging!”

Au.

Wat is er mis met een probleem? Hoezo is dat een negatief woord? En is het probleem weg als je het een uitdaging noemt?

Ik kan daar ‘s nachts wakker van liggen.

Waar ik ‘s nacht wakker van lig: Een probleem gaat niet weg als je het een uitdaging noemt…

Kromdenken
Volgens mij is dit een vorm van kromdenken (de aanvraag voor het patent loopt) waarbij van feiten een probleem wordt gemaakt.

Stel: Ik heb een lekke band. Feit.
Mijn probleem is dat ik zo niet comfortabel kan fietsen. Dat is dus geen uitdaging!
De oplossing is dat ik mijn band plak of laat plakken. (Dat zou je een uitdaging kunnen noemen maar waarom?)
Een andere mogelijkheid (omdenken) is dat ik nu eindelijk eens ga wandelen.

Bij mij roept het zelfstandig naamwoord ‘probleem’ positieve noch negatieve associaties op. Een probleem is een gegeven waar al dan niet een oplossing voor te vinden is. Ik onderschrijf de definitie van het omdenken dan ook.

Oplossen
Als iemand bij mij komt met een probleem, dan denk ik: “Heel goed, de feiten zijn bekend, ik kan je helpen met het vinden van een oplossing!”
En soms weet ik dat ik niet de juiste persoon ben om het probleem op te lossen. Ik ken mensen die veel bedrevener zijn in banden plakken dan ik.

Nee dan mensen die met een uitdaging bij me komen. En dat als zodanig benoemen. Terwijl ze feitelijk een probleem hebben: Zij hebben een lekke band en willen dat ik die, bij wijze van uitdaging, ga plakken…

Angela Groothuizen
In het meest positieve geval denk ik bij uitdaging nog wel eens aan het Avro-programma ‘de Uitdaging’ (zie video onderaan). Waarin bedrijven en mensen kosteloos (of eigenlijk, in ruil voor aandacht van de landelijke televisie) onder de bezielende leiding van presentatrice Angela Groothuizen en vrachtwagenchauffeur Ted binnen drie dagen iets moois, of toch op z’n minst iets goedbedoelds, voor elkaar knokten.

Maar uitdaging kan ook iets negatiefs zijn. Als je op straat wordt uitgedaagd bijvoorbeeld. Dan is er vaak weinig goeds aan de hand. Een handgemeen ligt dan toch al snel in het verschiet. Voilà: zo positief is dat niet, een uitdaging.

Daarom zou ik iedereen die het nodig vindt om een probleem als uitdaging te bestempelen, het tegeltje boven dit artikel willen meegeven: “Een probleem kun je oplossen. Een uitdaging niet!”

Maar misschien denk ik nu zelf wel heel erg krom.

Update

Via twitter voegde @omdenken het volgende toe:

Tags: , , ,
Geplaatst op: maart 3, 2015
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress