Christoffel en Kate zou je vandaag de dag een powerkoppel noemen. Beide waren succesvol en beroemd. Dat is vooral bijzonder in het geval van Kate, voor een vrouw was het in de 19e eeuw namelijk niet vanzelfsprekend om op waarde te worden geschat. Dat haar werk toch gewaardeerd werd, is zeer terecht. Haar werk deed niet onder voor dat van haar man. Beide waren zeer vaardig in hun vakgebied.
Fries meisje
Toen ik door een goed gevulde tentoonstellingszaal liep, viel één schilderij me in het bijzonder op: het raadselachtige ‘Friese meisje’. Van een afstand straalde het een bijna fotorealistische kwaliteit uit en trok het me aan met zijn nauwgezette aandacht voor detail. Het goed uitgemeten gebruik van licht en schaduw door de kunstenaar voegde een gevoel van diepte toe, waardoor het meisje bijna leek te leven. Verloren in een boek. Toen ik het kleine schilderij naderde, viel me op dat, hoe dichterbij ik kwam, hoe meer het beeld leek te vervagen.
Heimwee naar pre-industriële revolutie
De fascinatie van Christoffel en Kate Bischop voor de tijd vóór de industriële revolutie was overal in de tentoonstelling voelbaar. In hun kunstwerken weergalmen vooral een verlangen naar de 17e eeuw met schilders als Vermeer. De focus lag bij Christoffel en Kate dan ook heel erg op vakmanschap. In hun werk, maar ook in het interieur van hun huis zoals de tentoonstelling duidelijk laat zien. Als toeschouwer loop je tussen hun meubels door en het is duidelijk: Hadden ze nu geleefd dan was je Christoffel en Kate nooit en te nimmer in de Ikea tegen gekomen.
Tenzij… Het is onwaarschijnlijk, maar stel nou dat Ikea zou besluiten al zijn meubels met Hindelooper motieven te beschilderen, dan was Christoffel er misschien nog gecharmeerd van geweest. In zijn latere werk laat hij zich enorm inspireren door de Hindelooper schilderkunst (die toen heel populair was) en paste hij het ook zelf toe. Zijn populariteit werd er niet minder om.
Parallel met onze tijd
Het was intrigerend dat ik, terwijl ik de schilderijen verkende en over de kunstenaars las, besefte dat er een parallel was tussen hun tijd en onze moderne wereld. Net zoals het verlangen van het echtpaar bisschop naar een tijd vóór de industrialisatie, worstelen velen van ons in onze hedendaagse samenleving vaak met het verlangen naar een meer eenvoudige manier van leven.
Als ik voor mezelf spreek: Ik bemerk een afkeer van de hoeveelheid informatie en beeldmateriaal waarmee we worden overspoelt, en voel een zekere hang naar ambachtelijk tekenwerk. Niet digitaal, maar met pen en potlood op papier. Het is zoeken naar een evenwicht om handige nieuwe technieken te omarmen zonder al het goede wat er al was met het badwater weg te gooien.
Conclusie
Mijn bezoek aan de tentoonstelling Christoffel en Kate Bischop in het Fries Museum was een mooie reis door kunst en geschiedenis. Het kunstenaarschap van het duo getuigt van de tijdloze schoonheid van hun tijd en de diepe verbondenheid die we allemaal delen met ons verleden. Ik kan deze tentoonstelling ten zeerste aanbevelen aan iedereen die Leeuwarden bezoekt. Dompel je dus onder in de nostalgie en laat je door de schilderijen van Christoffel en Kate Bisschop meevoeren naar een wereld van tijdloos kunstenaarschap.
Meer informatie
Website Fries Museum (link)
Meer informatie over Kate en Christoffel Bisschop (wikipedia, link)