Tips: Zo kies je jouw illustrator

Een illustratie is een goed middel om je verhaal mee te ondersteunen. Het vormt vaak de eerste indruk bij jouw lezer. Of het nu om een online artikel gaat, of een boekomslag.
Beeldmateriaal doet het altijd goed. Zeker vanaf een scherm. Maar hoe kom je nou aan uniek materiaal dat ook nog eens aansluit op jouw boodschap? En wie gaat dat voor jou maken? Tijd voor een paar tips!

In dit artikel geef ik je de volgende tips:

Je hoeft echt geen kunstgeschiedenis te studeren om duidelijk te maken wat je wilt!

Bepaal wat voor illustratie je wilt

Misschien wil je jouw illustrator de vrije hand geven in het werk dat hij aflevert. In dat geval kun je direct door naar de tweede tip van dit artikel.
Mocht je wel een duidelijk idee hebben over het eindresultaat, maak dat idee dan tastbaar.

Er zijn vele elementen die een afbeelding maken tot wat het is: Compositie, materiaalgebruik, kleurgebruik, stijl… Allemaal zaken die bepalend zijn voor het totaalbeeld. Ook voor jouw illustratie. Heb je in je hoofd hoe jouw illustratie er uit moet komen te zien? Dan is het handig, als je dit enigszins kunt overbrengen.
Er is een makkelijke (en leuke) manier om, zonder kunstgeschiedenis te studeren, toch goed inzichtelijk te maken wat je zoekt:

Maak een moodboard!
Een moodboard is een collage. Een verzameling van beelden die passen bij wat jij in je hoofd hebt.
Het werkt als volgt: Pak een grote stapel magazines en zoek om afbeeldingen en kreten (titels en quotes) die passen bij wat jij wilt zien uitgebeeld.
Plak ze bij elkaar op een vel papier. Et voila: je hebt een eerste concrete stap gezet in het creatieve proces.

Bedenk dat de meeste illustratoren visueel zijn ingesteld. Je kunt ze in woorden vertellen wat je wilt. Maar als je datzelfde met beelden kunt… Dan weet je zeker dat jouw boodschap aankomt.

|

Kijk naar het portfolio en let op stijl, specialiteit en diversiteit

Zo kies je een illustrator

Heb je een moodboard gemaakt, dan is het kiezen van een illustrator al een stuk eenvoudiger. Je keuze is dan niet per se gebaseerd op hoe knap iemand kan tekenen. Maar eerder hoe goed iemand bij jouw opdracht past.

Kijk daarom altijd goed naar het portfolio van een illustrator. Het zegt veel over diens stijl, diversiteit en specialiteit.

Een illustrator die vooral landschappen en dieren tekent, moet je niet inzetten voor een technische illustratie over machines. Een illustrator die vooral complexe en duistere tekeningen maakt moet je geen kinderboek laten illustreren.

|

Misschien is jouw perfecte illustrator zo introvert dat praten geen optie is…

Zo maak je kennis met een illustrator

Breng een bezoekje! OK, doorslaggevend is het niet. Misschien is jouw perfecte illustrator dusdanig introvert dat praten geen optie is. Toch valt het aan te raden eens langs te gaan bij de illustrator die je op het oog hebt. Om te kijken naar zijn (of haar) werk en werkwijze. Om na te gaan wat je gevoel bij hem is. Maar ook om te kijken of je een klik hebt.

Die klik zegt nog niks over de kwaliteit van het eindwerk. Maar het kan wel zorgen voor een soepel creatief proces.

|

Eerst op één lijn, dan pas een lijn op papier.

Dit kan Edward Kobus Design

Bij Edward Kobus Design geloven we dat een goed proces leidt tot een goed eindresultaat. Dat proces stemmen we altijd af op onze klant. Jouw doelstelling is onze leidraad. Voordat wij ook maar een penseelstreek op papier zetten, zorgen we er voor dat jouw verwachtingen helder zijn.

Wij geloven in samenwerken met onze klanten. Of je ons nou de vrije hand geeft, of zelf een duidelijke visie hebt over hoe jouw illustratie eruit moet zien. We zorgen ervoor dat we op één lijn zitten. Pas dan zetten we de eerste lijnen op papier.

Kom langs!
Kom gerust eens langs bij Edward Kobus Design. We helpen je graag op weg met je idee, en we houden ons natuurlijk van harte aanbevolen voor illustratiewerk.
Lees alles over de werkwijze en het werk van Edward Kobus Design »

Tags: , ,
Geplaatst op: oktober 22, 2014
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress