Nieuws van de Animatiestudio: ‘Dark Sea’ te zien op animatiefestival Framed

Studio Edward Kobus is hooked to the silverscreen. Naast tekenstudio worden we steeds meer een animatiestudio. In april waren we te zien tijdens Go Short in Nijmegen. Nu was het de beurt aan de videoclip voor Evva in Forum Groningen.

Framed is een jaarlijks terugkerend festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. Niet alleen professionele animatiestudio’s maar bijvoorbeeld ook studenten van de studierichting Illustratie en Animatie van academie Minerva.

Regionale talenten en professionals
Videoclip ‘Dark Sea’ was te zien tijdens het programma-onderdeel Regional Shorts. Een gevarieerde selectie met werk van Noordelijke makers. Prachtig om te zien wat een talent er in Noord-Nederland rondloopt.

Makersdag
Maar Framed is meer dan een showcasefestival. Uitermate interessant was de makersdag. Het waren niet de minste professionals die daar over hun vak kwamen vertellen. Oude rot in het vak Mark Henn bijvoorbeeld, die samen met twee collega’s tot de laatst overgebleven 2d-animatoren van Disney behoort. Veel ervaring daar.

En wat te denken van de Nederlandse concept designer Edwin Rhemerev die meewerkte aan Sponge Bob en Dispicable Me? Een belangrijke les van hem: werk snel: het is belangrijker een idee goed over te brengen dan om mooie schetsen te tonen.

Burn-out
Hoe moeizaam het maakproces van een animatiefilm kan zijn maakten Maaike Hartjes en Dario van Vree prachtig inzichtelijk. Openhartig was hun verhaal over de verfilming van Hartjes’ grafische novelle het Burn-out dagboek. Saillant detail: De producer van deze film kreeg een burn-out…

Het geheim van animatie
De ware magie van animatie, en dan vooral het geheim daarvan, werd verklapt door de Noorse regisseur Kajsa Naess en de Belgische animation director Marie-Laure Guisset. Dat gaan we hier natuurlijk niet doorvertellen.

OK, een kleine hint dan. Animatie gaat vooral om observeren. Het juiste detail toevoegen, en voor de rest zoveel mogelijk weglaten. Bon, als je dat goed doet dan krijg je dus zoiets als de magistrale film Titina.
En ja, die was ook te zien op Framed.

Tags: , , ,
Geplaatst op: juni 6, 2023
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress