Vanaf 21 april op NPO Start: The Guts of the Neuroscientist

Binnenkort kun je de animaties van Studio Edward Kobus op NPO Start bekijken. Artistieke zwart-wit animaties als begeleiding bij het boeiende verhaal van neurowetenschapper Eveline Crone.

Tijdens het Go Short Festival 2023 in Nijmegen, gaan 7 korte documentaires in première. Allemaal zijn ze onderdeel van Ammodo Docs. Korte artistieke documentaires (short docs) over originele denkers op het vlak van de kunst en de wetenschap.

Één van die short docs is The Guts of the Neuroscientist. Geregiseerd door Hester Overmars, in opdracht van Ammodo Docs. De film gaat over Eveline Crone, baanbrekend neurowetenschapper. Terwijl zij vertelt over haar werk, wordt de kijker meegenomen naar buitenaardse landschappen in zwart-wit. Geanimeerd door Studio Edward Kobus.

De aanleiding: Videoclip Fryslân pop

Regisseur Hester Overmars kwam bij Studio Edward Kobus terecht na het zien van de videoclip die Kobus maakte in opdracht van Fryslân pop, voor dreampop-band Evva. Een animatie over een toekomstig Friesland dat onder 30 meter water staat en waarin 2 geliefden elkaar proberen te vinden. Wat Overmars vooral aansprak waren de trippy metamorfosen in de clip.

Hoop werk

In de documentaire vertelt gelauwerd neurowetenschapper Eveline Crone over haar werk, waarin de ontwikkeling van het puberbrein centraal staat en de rol van emoties en ‘guts’. De kijker wordt ondertussen meegenomen naar buitenaardse landschappen van witte lijnen.

De tien minuten gebruikte animatie waren goed voor drie maanden werk, niet zelden tot in de nachtelijke uurtjes. Gelukkig vond Edward Kobus ondersteuning in de vorm van een stagiair media en vormgeving van het Friesland College; de meeste animaties zijn frame voor frame getekend. Dan helpen een paar extra handen, bijvoorbeeld voor de overgangen tussen die frames, enorm..

Eindresultaat en uitrol op NPO Start

Het eindresultaat is na de première in Nijmegen op 21 april te zien op NPO2 extra en daarna op NPO Start. De short doc maakt onderdeel uit van een serie korte documentaires over pioniers in de kunst en de wetenschap.

Meer info

Dienst: Animaties
Regie: Hester Overmars
Productie: Blackframe

Tags: , , ,
Geplaatst op: april 5, 2023
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress