Zo ontwerp en ontwikkel je een folder

We krijgen nog wel eens de vraag hoe we onze stagiair mediavormgeving aan het werk houden. Dan zijn we altijd even stil. Waar te beginnen? Veel beter is het om Kyra, zo heet onze stagiair, zelf aan het woord te laten. Zij vertelt je alles over een mooi project: de vormgeving van de folderlijn van Studio Edward Kobus!

“Studio Edward Kobus had na vier jaar behoefte aan een nieuw ontwerp voor de bedrijfsfolder. Hier mocht ik, bij wijze van stage opdracht, mijn tanden in zetten. Een mooie en omvangrijke opdracht.

Voor het ontwerp

Voor ik ging ontwerpen van de folder heb ik gekeken naar de huisstijlelementen van Studio Edward Kobus. Dan gaat het over het kleurgebruik en bijvoorbeeld de lettertypes die de studio gebruikt in zijn communicatie. Deze heb ik samengevat in een huisstijlhandboek. Hierin heb ik alle bepalingen van de huisstijl (visueel) op een rij gezet. Op basis van dit handboek ben ik aan de slag gegaan met de modernisering van de folder.

Uitgangspunten

Edward had aan de start van mijn proces al een schets gemaakt hoe hij het voor zich zag op dat moment. Daarbij had Edward ook een aantal eisen voor mij:
De folder is wordt een dubbelgevouwen A3 papier, dit betekent 4 zijdes.
Er komt een voorblad met gemaakt werk en het logo.
Er komt een achterblad met shop en autonoom werk.
De binnen pagina’s moeten gaan over de zes diensten en Studio Edward Kobus zelf.

Moodboard

Met de uitgangspunten ben ik aan de slag gegaan. Mijn allereerste stap was om een moodboard te maken om te kijken welke beeldelementen Edward graag terug zou willen zien in de folder. Zo kwamen we op de verschillende elementen uit zoals: Rechte vormen met een ronde afwerking, rood, wit en zwarte kleuren die toebehoren tot het logo en inspiratie vanuit de kunststroming BAUHAUS.

(Heel veel) schetsen

Schets van de binnenkant van de folder.

Stap 2

De tweede stap hield in dat ik alle verzamelde inspiratie zou vertalen naar een eerste ontwerp. Dit betekende in de eerste plaats: schetsen. Heel veel schetsen!
Ik heb veel verschillende combinaties geprobeerd voordat we bij de juiste schets kwamen. Zes diensten op één pagina was mijn grootste obstakel. Edward had mij veel teksten aangeleverd die op deze pagina overzichtelijk moesten komen te staan. En dan het liefst op een onderscheidende manier.

Uiteindelijk is het gelukt om de diensten op één pagina te vatten door gebruik te maken van een soort slangvorm die alle diensten aaneen rijgt. Bij de vorm is de titel van de pagina verwerkt samen met de dienst namen. Het creëerde een aantrekkelijk beeld om door te grasduinen, de slang begeleidt je door het dienstenaanbod.

Digitale uitwerking

Stap drie hield in de schetsen digitaal uit te werken. Ondanks dat ik bepaalde ontwerpen al digitaal geprobeerd had uit te werken was voor de definitieve schets het uitwerken het langste en het belangrijkste. Het had wat voeten in de aarde voor ik alle teksten goed uitgelijnd kreeg met genoeg ruimte. Ook was beeldmateriaal een probleem. ‘Hoe moeten alle afbeeldingen staan zonder dat het overzicht kwijtraakt?’, dit was iets wat ik mij vaak afvroeg.

Keuzes

Na veel geprobeerd te hebben om alles in kaders te stoppen, in de achtergrond te verwerken en in te lijsten met illustraties, heb ik ervoor gekozen om foto’s te gebruiken en bruikbare elementen uit de afbeeldingen te halen. Bij de voor- en achterpagina heb ik de kunstwerken in bestaande foto’s geplaatst. Voor de binnenkant van de folder heb ik voornamelijk gedeelten uit kunstwerken of producten gehaald om te laten zien.

(Proef)druk

Stap vier, de proefdruk en afronding. Na alles gedaan te hebben was het tijd voor een eerste proefdruk, hoe zou hij er in het echt uit zien?
Toen ik hem had opgehaald bij de drukker zag hij er al indrukwekkend uit, toch zaten er veel kleine fouten in. Bepaalde teksten stonden niet goed uitgelijnd, letters bij de slangvorm stonden niet goed, bepaalde afbeeldingen waren niet goed uitgesneden en de overgang in de rode balken tussen de pagina’s was niet goed. Na al deze kleine details aangepast te hebben was het moderniseren van de folder afgerond. De nieuwe folder is gemaakt en klaar voor gebruik.”

Meer voor jou!

Ben jij benieuwd naar onze nieuwe folder? Heb je interesse in een of meer van onze nieuwe diensten? Vraag dan onze folder aan via de contactpagina!

Wil je meer weten over Kyra? Check dan deze blog.
Informatie over de studie van Kyra vind je hier: Mediavormgever | Friesland College

Tags: , , ,
Geplaatst op: november 8, 2022
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress