Hoe maak je een stripverhaal?

Er gaat best veel tijd zitten in het maken van een stripverhaal. Maar hoeveel exact? Dat hangt af van een aantal keuzes:

  • Hoe gedetailleerd maak je de tekeningen?
  • Hoe complex en lang wordt het verhaal?
  • Kies je voor kleur of zwart-wit?

Idee, concept en ontwerp

Beeld waarin het concept achter Epic Eddy deels wordt gevisualiseerd

Het maken van een strip begint met een idee. Over hoe je nou precies op een idee komt, schrijven we binnenkort een blog. Maar als het gaat om een stripfiguur? Ga gewoon lekker schetsen. Vaak ontstaat er vanzelf iets.

Uitgewerkt idee voor Epic Eddy, hierin is de hele stijl en de tone of voice al verwerkt.

Maar een stripheld alleen maakt het concept nog niet compleet. Prangende kwesties moeten worden beantwoord: Kan onze nieuwbakken stripheld vliegen? Is er sprake van superkrachten? Waar woont deze figuur, hoe ziet zijn of haar wereld er uit?

Het is aan te raden om je stripfiguur en de wereld waarin die leeft goed uit te werken. Ontwerp zijn karakteristieke kenmerken. En beeld ook zijn leefwereld uit.

karakters voor de campagne voor een groot bedrijf, die voorafgaand aan de campagne werden ontworpen.

Let ook op de stijl waarin jij je strip gaat uitvoeren. Experimenteer met lijndiktes en kleur. Bedenk of je schaduwen wilt toevoegen of juist niet.

Het scenario
Wanneer er een idee is voor een verhaal, zal dat moeten worden uitgeschreven. In het scenario staan de inhoud van de praatwolken. Maar ook de omschrijving van wat er allemaal in beeld komt. 

Hoe uitgebreid het scenario wordt, hangt een beetje af van de complexiteit van het verhaal. 

Van schets naar pentekening

Schetsen
Als het scenario klaar is, zou je direct kunnen beginnen met het tekenen van de strip. Maar… Hoe weet je nou de pagina-indeling eruit komt te zien? En wanneer kies je nou voor een groot plaatje, en wanneer voor een kleine?
Ga daarom eerst schetsen voor je gaat tekenen. 

Schets voor een comic op een poster

Tekenen
Eindelijk kun je echt aan de slag. Op basis van de schetsen teken je met potlood het hele verhaal. Veel tekenaars tekenen hun strip twee keer groter dan het eindresultaat. Door groter te werken kun je meer details verwerken in je beeldverhaal. Het maakt het allemaal wat makkelijker.

Inkten en kleuren
Als je stripverhaal met potlood is getekend, is hij nog niet helemaal geschikt voor je lezers. Het mooiste resultaat krijg je, als je die potloodlijnen overtrekt met inkt. Je krijgt dan mooie strakke lijnen die je verhaal goed leesbaar maken.

De uitgewerkte schets

Wil je een stripverhaal in kleur? Bedenk dan goed hoe je het wil inkleuren. Waterverf bijvoorbeeld, kun je het best aanbrengen voor je met inkten begint.  

Epic Eddy, uitgevoerd met waterverf

Waar je verder nog rekening moet houden
Tekstballonnen zijn redelijk essentieel in een strip. Aan de hand van het scenario weet je hoe groot ze worden en bij je schetsen heb je kunnen bepalen waar ze ongeveer moeten staan.

Er zijn tekenaars die eerst de tekeningen zonder tekstballonnen uitwerken. Zij plakken later de ballonnen over de tekeningen heen. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vorm zonder spraakbalonnen, met de tekst onder de afbeelding, zoals bij Belly & Ames

Andere tekenaars tekenen de ballonnen direct in. Dat scheelt overbodig tekenwerk, maar het wordt moeilijker om later de tekstballon toch nog ergens anders te plaatsen.

Wil jij Studio Edward Kobus inzetten voor het maken van een strip? Of wil je simpelweg meer informatie? Ga dan snel naar onze dienstenpagina ‘Strips & storyboards’.

Tags: , , , ,
Geplaatst op: januari 10, 2020
Generic placeholder image