Afscheidscadeau Prof. Dr. Jouke De Vries

Een bijzondere opdracht: Studio Edward Kobus werd gevraagd het afscheidscadeau voor Prof. Dr. Jouke de Vries vorm te geven. De decaan nam afscheid van het door hem opgerichte Campus Fryslân om voorzitter van het College van bestuur van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) te worden.
Afscheid Jouke De Vries

Klik op de afbeelding om te vergroten

Het was de bedoeling om in de stijl van ‘Ode To Escher’ een tekening te maken waarin het werk van de Decaan, de oprichting van de Campus Fryslan te Leeuwarden als onderdeel van de RUG centraal stond. Daarnaast zijn er enkele persoonlijke tintjes meegegeven: De Volvo centraal vooraan, een referentie aan de jeugd in het Friese Balk, maar ook de voorliefde voor het varen.

Voor de productie van het eindwerk werd eerst een schets voorgelegd. (klik om te vergroten)

Schets

Voorafgaand aan het maken van de tekening is een schets gemaakt om het concept aan de opdrachtgever duidelijk te maken. Zo ontstond de mogelijkheid tot feedback en eventuele aanvullingen. Bijkomend voordeel van een schets: het eindresultaat is geen (complete) verrassing.

Geen fan van computers

Saillant detail: Jouke de Vries is geen fan van computers, toch mocht die wel prominent in beeld van de opdrachtgever. Op het beeldscherm van die computer is overigens een deel van het nieuwe interieur van het beursgebouw te zien.

Universiteit

Wie goed naar de pentekening kijkt, ziet de voormalige universiteit van Franeker midden tussen de Friese weilanden. Maar ook het Stadhuis van Leeuwarden, de scheve toren De Oldehove en natuurlijk het Beursgebouw, het onderkomen van de Campus Fryslân, hebben een prominente plek.

(tekst loopt door onder animatie)

via GIPHY

Uitvoering

De tekening is uitgevoerd met inkt op papier (A3). Hiervoor werd getekend met speciale tekenpennen. De originele tekening is volledig met de hand gemaakt.
Tevens is er een Giclée reproductie op het grotere A2 formaat gemaakt.

Overhandiging

De overhandiging van het cadeau vond plaats tijdens het officiële afscheid op het stadhuis van Leeuwarden onder toeziend oog van oa de Commissaris van de Koning van Fryslân (dhr Arno Brok) en de burgemeester van Leeuwarden (Ferd Crone).

Present for @JoukedeVries from Campus Fryslân staff #goodbyejouke pic.twitter.com/qcMGPQR9ic

— RUG/Campus Fryslân (@CampusFryslan) 5 oktober 2018

Tags: , , ,
Geplaatst op: oktober 7, 2018
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress