Hoe ontwerp je een logo?

Je kent Studio Edward Kobus vooral als een tekenstudio. Toch worden we ook vaak ingezet als ontwerpstudio. Voor logo's bijvoorbeeld. In deze blog lees je hoe je in drie stappen een logo ontwerpt volgens onze methode.

Tekenen of ontwerpen, zit daar een verschil tussen? Beide zijn creatieve bezigheden. Maar om te ontwerpen is het niet nodig om te kunnen tekenen. Gevoel voor beeld, kleur, vorm en compositie zijn belangrijk. Maar of je een beetje met een tekenpen overweg kan, maakt niet zo gek veel uit.
Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om toch een vorm te bedenken.


In beeld: schetsen, de basis voor het ontwerp

Tekenen als basis
Bij Studio Edward Kobus liggen tekenen en ontwerpen in elkaars verlengde. Tekenen vormt namelijk altijd de basis voor onze ontwerpen. En niet zelden is het een tekening die als herkenbaar element in een logo fungeert.

Om een logo te ontwerpen nemen we standaard drie stappen.

Stap 1: voorbereiding
Als eerste gaan we met onze opdrachtgever om tafel. We luisteren dan goed naar diens verhaal. Waar is het logo voor bedoeld? En wat het uit moet stralen? We leren over het bedrijf of de dienst waar het logo voor bedoeld is.

Een logo kan nog zo treffend zijn, de opdrachtgever moet er wel achter staan.

Maar een logo kan nog zo treffend zijn, de opdrachtgever moet er wel achter staan. Welke beeldmerken vind hij of zij aansprekend? We verzamelen een hoop beeldmateriaal bij elkaar en komen zo tot een moodboard; een soort prikbord waar we in een oogopslag zien wat de denkrichting moet zijn.


In beeld: 3 denkrichtingen

Stap 2: Schetsen en kiezen
Na de voorbereiding volgt stap 2: het schetsen. We pakken een groot vel papier en trekken ons terug in de Studio. De muziek gaat aan en de buitenwereld uit. Al tekenend ontstaan er verschillende ideeën.

Uit die schetsen ontstaan uiteindelijk drie varianten, die zouden kunnen werken voor onze opdrachtgever. Die leggen we voor.

Nu is het woord aan de opdrachtgever. Hij of zij kan kiezen wat hem het beste past. Al is er natuurlijk nog de ruimte voor enige aanvullingen. Dan is het tijd voor stap 3!

Stap 3: Uitwerken en uitdraaien
Met de keuze en feedback van de opdrachtgever is het nu zaak om het uiteindelijke logo helemaal uit te werken. En is dat uiteindelijke beeldmerk akkoord, dan wordt het uitgedraaid in verschillende bestandsformaten, geschikt voor drukwerk, maar ook geoptimaliseerd voor het web.

Logo huisarts

Het logo van Evelien Veenstra, waarnemend huisarts

Interesse voor het laten maken van een logo? Bekijk onze dienstenpagina over ontwerp, of neem contact met ons op!

Tags: , , ,
Geplaatst op: januari 31, 2020
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress