Tien tips voor bloggers

Vijf jaar lang onderhield ik het online muziekmagazine Ekaya.nl. Van 2008 tot 2013 was ik tegelijkertijd uitgever, grafisch ontwerper, web designer, marketeer en (hoofd)redacteur.
Inmiddels is Ekaya ter ziele. Maar ik profiteer nog elke dag van de opgedane kennis. Know how die ik graag met je deel!

-Foto bovenaan artikel: ‘Paradiso’ door Marco Smeets

Legio (spel)fouten heb ik gemaakt. Maar successen waren er ook. Ik deel ze graag. In de vorm van de volgende 10 gratis tips. Omdat iedereen die actief een website beheert er iets aan kan hebben. Bloggers in het bijzonder:

Je doelstelling bepaalt je succes

#1: Bepaal je doelstelling

Bepaal waarom je zo graag een blog wilt. Wil je graag ontdekt worden? Beroemd? Rijk? Begin dan maar aan lijvig ondernemingsplan. Dat zijn doelstellingen waarvan het succes buiten de eigen invloedssfeer liggen.
Als je wilt bloggen om je passie of kennis te delen, dan is je doelstelling al een stuk realistischer.

Succes kan ook beteken dat je deurmat wekelijks vol ligt met CD'tjes
-Foto: Succes kan ook betekenen dat je deurmat wekelijks vol ligt met CD’tjes

Je doelstelling bepaalt je succes. Het was mijn doel om muziek te ontdekken en te delen met andere liefhebbers. Ik heb dat vijf jaar met succes en plezier kunnen doen. Had ik er rijk van willen worden dan had ik mijn onderwerpkeuze moeten aanpassen. Dan had ik het nooit vijf jaar uitgehouden…

#2 Zorg voor aantrekkelijk beeldmateriaal

Heus, mensen lezen nog wel degelijk lange teksten. Ook vanaf een beeldscherm. Op voorwaarde dat ze het artikel interessant vinden. En dat ze worden verleidt om de tekst te lezen.
Die verleiding begint in de basis bij je onderwerpkeuze. Maak foto’s, of koop ze in. Voor Ekaya.nl maakte ik graag gebruik van het werk van enthousiaste fotografen die hun werk graag onder de aandacht van mijn publiek brachten. (zie foto boven dit artikel)

Foto’s niet origineel genoeg? Denk ook eens aan een aantrekkelijke illustratie. Of een animatie!

#3: Claim je eigen domein

Blogger en WordPress zijn geweldige platformen om je blog mee te starten. Maar wil je serieus worden genomen door anderen? Claim dan je eigen domein.
Het is een kleine investering die het verschil maakt tussen ekaya.worpress.nl of www.ekaya.nl. Het verschil tussen hobbyisme en een professionele blog.

Een kleine investering bepaalt soms het verschil tussen amateurisme en professionaliteit

#4: Ken je taal

Als blogger ligt je focus op schrijven. Online schrijven. Fouten zijn snel gemaakt. Laat je teksten daarom nakijken voor je ze plaatst. Kijk ze in ieder geval goed na voordat je ze publiceert.
Twee foutjes in een tekst worden je over het algemeen nog wel vergeven. Maar drie fouten? Dat wordt door sommigen als amateurisme gezien.

#5: Ken je HTML

Naast de taal waarmee je communiceert, heb je als blogger te maken met HTML. Dat is je feitelijke output.

Het is niet noodzakelijk om expert te zijn in HTML. Maar het is wel erg handig om de basis te kennen. Al was het maar om een link te kunnen aanmaken. Of om te snappen dat je van sommige zaken moet afblijven wil je je website heel houden.

Interview met de gevierde Amerikaanse band Other Lives
-Interview met de gevierde Amerikaanse band Other Lives

#6: Ken je passie

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Blog bij voorkeur over die zaken waar je graag over verteld. Want tijd voor je blog kun je maken, maar inspiratie niet.
Een blog presteert op z’n best wanneer je regelmatig nieuwe, relevante inhoud plaatst. Dat gaat gemakkelijker als je zelf enthousiast bent over wat je te vertellen hebt.

Niet onbelangrijk: Een potentiële adverteerder of investeerder is altijd gevoelig voor je drive of enthousiasme!

#7 Bloggen is dood, lang leve het bloggen!

Met de opkomst van Twitter en Facebook zou bloggen ten dode opgeschreven zijn. Zo redeneerde men vier jaar geleden. Onzin. Er wordt nog steeds volop geblogd!
Er is altijd plek voor jouw boodschap. Blog dus lekker door op je eigen platform. Maar bedenk je wel hoe je diezelfde boodschap via de sociale media kunt verspreiden.

Een simpele website met Comic-sans zal je bezoekers wegjagen

#8 Zorg voor een mooi uiterlijk

Je bezoekers zijn verwend. Ze zien graag een professioneel vormgegeven website. Een simpel opgezet HTML document met een minimum aan lay-out en comic-sans zal je lezers afschrikken.
De meeste blogplatforms beschikken over zogenaamde theme’s. Ontwerpen waar je uit kunt kiezen. Soms gratis. Soms tegen betaling. Een aantrekkelijk design ligt welhaast letterlijk voor het oprapen.

Voor wie gevorderd is met zijn website, of specifieke wensen heeft, loont het om een designer in te schakelen. Een designer kijkt met een frisse blik tegen jouw website en kan jouw doelstelling vertalen naar een goed doordacht en uniek ontwerp.

Een aanrader voor wie zijn website naar een hoger niveau wil tillen. Kijk naar wat Edward Kobus Design voor je kan betekenen!

Bloggen gaat zo veel makkelijker wanneer het plezierig is!
-Foto: Bloggen gaat zo veel makkelijker wanneer het plezierig is!

#9 Go out…

De belangrijkste les: Gewoon doen. Denk niet te lang na over je contentstrategie, of je doelgroep. Belangrijke zaken. Maar je weet pas echt wat gaat werken als je het in de praktijk ondervindt.
De juiste tone of voice kun je van te voren bedenken. Maar of die tone of voice ook aanslaat? Dat weet je pas als je er aan begint.

Geniet van je blog zolang het leuk is.

#10 …and have fun!

Bloggen kan heel rock ‘n roll zijn. Zeker wanneer je merkt dat je gelezen wordt. Dat je wordt gewaardeerd. Voor Ekaya.nl heb ik toonaangevende bands mogen interviewen, cd’s van over de hele wereld mogen recenseren en vele concerten en festivals mogen bijwonen. Uiteindelijk ontstond er zelfs een kleine organisatie van meerdere bloggers en een eindredacteur!

Toch kwam er een moment dat het op werk begon te lijken. De concurrentie van andere blogs werd heviger. Tot uiteindelijk voor mij het moment kwam dat ik de toegevoegde waarde van de blog niet meer zag.
Mijn mooie geesteskindje, waar ik met enthousiasme over kon vertellen, was een slecht verdienende, tijdrovende onderneming geworden. Alle promo CD’s en plekken op de gastenlijst ten spijt.

Geniet dus van je blog zolang het leuk is. En wees niet bang de stekker er uit te trekken als je er geen zin meer in hebt. Dan wordt het tijd voor iets nieuws.
In mijn geval verruilde ik de concertzaal voor de tekentafel: Edward Kobus Design. Ook best wel rock ‘n roll!

Tags: , ,
Geplaatst op: oktober 13, 2014
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress