Zo maak je een tekenfilm, deel 2: de creatieve uitwerking

Hoe maak je een animatiefilm? Ik leg het uit in drie blogs aan de hand van een echt project: De geanimeerde videoclip voor Evva met het nummer ‘Dark Sea’. Het biedt je een kijkje achter de schermen van Studio Edward Kobus. Dit is het tweede deel, daarin leg ik uit hoe het idee uit deel 1 vorm gaat krijgen.

In het tweede deel hoe je een animatiefilm maakt, behandel ik de creatieve uitwerking van het idee:

  • Het maken van schetsen;
  • Het schrijven van het script;
  • Het uitwerken van het storyboard;
  • Het ontwerp.

Lees ook:

Schets van een overstroomd Leeuwarden

Leeuwarden onder water

Het uiteindelijke beeld: Leeuwarden onder water, zie je de overeenkomsten en de verschillen met de eerste schets?

Het maken van schetsen voor de animatiefilm

Met alle opgedane kennis en inspiratie die ik beschreef in deel 1, heb ik voldoende input verkregen om te starten met mijn product. Maar ook hier werk ik stap voor stap, en neem ik mijn opdrachtgevers zoveel mogelijk mee in het proces. Voordat ik aan een definitief verhaal toe ben en in een compleet uitgedachte wereld, verken ik eerst hoe die wereld eruit ziet en hoe de karakters zich hiertoe verhouden. 

Schetsen zijn ruwe tekeningen waarin makkelijk te spelen is met kleur en vorm. Nog niks is definitief, maar het levert al wel voldoende op om de opdrachtgever in mee te kunnen nemen. Ik schets zowel op papier als digitaal op mijn Wacom. Dat is een tekentablet die ik heb aangesloten op mijn computer. Het voordeel van digitaal schetsen is dat je vaak later nog makkelijk dingen kunt bewerken en sneller vlakken kunt inkleuren om een mooier resultaat te krijgen. Schetsen op papier vind ik vaak wat intuïtiever werken.
Mocht je digitaal willen werken: Eigenlijk zijn alle tekenprogramma’s wel geschikt om schetsen mee te maken, dat hangt vooral heel erg af van je voorkeuren. Voor mij werkt Photoshop vaak het mooist.

Het schrijven van het script

De schetsen maken duidelijk hoe de wereld in de animatiefilm er ongeveer uit komt te zien qua sfeer, kleuren en vormen. Maar hoe deze korte tekenfilm zal verlopen en wat de karakters gaan meemaken is nog verre van helder. Tijd om het verhaal concreet in woorden te vatten.

Ik start mijn verhaal altijd met het formuleren van een korte samenvatting: de synopsis. In het geval van Evva is die als volgt:

“In een toekomstig Friesland, dat onder dertig meter zee staat, proberen twee geliefden elkaar te vinden voordat het zeeleven (flora in de vorm van snel groeiend zeewier en fauna) de oude wereld voorgoed overnemen. Na een reis vanuit verschillende plaatsen, vinden de twee geliefden elkaar en gaan daarna voorgoed op in de donkere zee.”

In het script omschrijf ik per scène, hoe het verhaal zich in (bewegend) beeld vertaald. Bij ‘Dark Sea’ hangt dit nauw samen met de muziek en de tekst van het nummer. Per seconde heb ik kunnen bepalen wanneer een scène begint, wat daarin gebeurt en wat er te zien is. Tot slot bepaal ik per scène hoe er wordt overgegaan naar een nieuwe scène. 

een pagina uit het storyboard voor Evva

Het uitwerken van het storyboard

Het script is leidraad in het verdere proces. Maar wat in een script omschreven staat laat zich nog altijd op verschillende manieren interpreteren. Om echt concreet te maken hoe het verhaal in beeld zal worden gebracht, heb ik een storyboard gemaakt. Dit gebeurt ook bij speelfilms en series.
Het storyboard is een soort stripverhaal waarbij aandacht is voor bijvoorbeeld de compositie en camerabewegingen bij een scène. Ook uitdrukkingen op een gezicht en dergelijke kunnen zo zichtbaar worden gemaakt.

Script en storyboard vormen de blauwdruk voor het eindresultaat. Wanneer deze af zijn presenteer ik die dan ook altijd aan mijn opdrachtgevers. Dit is namelijk een ideaal moment om feedback te vragen. Je wilt niet bij oplevering van de animatie horen dat het verhaal niet duidelijk is of een ander verloop moet hebben.

Het ontwerp

De inhoud van de video is vastgelegd in het script en het storyboard. Maar de sfeer, de look and feel, zijn daarmee nog niet helemaal vastgelegd. Dat komt aan bod in het ontwerp. Er zijn best veel elementen die deel uitmaken van het ontwerp. Om te beginnen bijvoorbeeld welke beeldverhouding er wordt toegepast (in dit geval het meest gangbare, 16:9) maar ook hoe de achtergronden eruit komen te zien, de verschillende karakters en alle verschillende voorwerpen die nodig zijn; de props of rekwisieten.

Alle tot nu toe genomen stappen hebben al geleid tot verschillende keuzes in het ontwerp. De videoclip moet een duistere uitstraling krijgen maar kleur speelt in deze animatiefilm wel degelijk een belangrijke rol. 

De wereld, de ‘dark sea’ is dus donker, maar om het verhaal te kunnen vertellen moeten de beeldelementen nog wel goed zichtbaar zijn. Het geheel moet verder ook overeenkomst vertonen met de ons bekende wereld, ofschoon de vertoonde wereld toch echt een andere is.

Achtergronden

Edward Kobus bezig met de achtergrondjes

Bezig met het maken van achtergrondjes (met waterverf)

Voor de achtergronden had ik aquarel beelden in gedachten in verschillende kleuren. Waterverf ziet er wat minder strak uit en zorgt ervoor dat het geheel wat minder digitaal aandoet.

character design voor de animatiefilm van Evva

Voor de karakters vond ik het belangrijk dat ze zich goed zouden aftekenen tegen de achtergrond. En in het algemeen geldt dat karakters of bewegende onderdelen het liefst zo simpel mogelijk zijn, dat maakt het makkelijker om ze te animeren.

Character design Evva

Ontwerp voor de karakters van de animatiefilm voor Evva

Bij het character design let ik altijd op dat ik een karakter vanuit meerdere posities teken, vooral het hoofd vanuit verschillende hoeken.

Eerste opzet van karakter in water (nog geen gezicht)

props

Het kerkje van Nieuweschoot (Heerenveen)

De props (ook wel rekwisieten genoemd) zouden ook goed tegen de achtergrond moeten afsteken. Ik heb ze daarom ook in zwarte lijnen met witte vlakken getekend.
Er ontstaat, vooral onderwater, het idee van een spookstad. Zoals koraal zijn kleur verliest als het wordt 
aangetast, zo hebben deze levenloze gebouwen ook al hun kleur verloren.

Totaalbeeld

Het totaalbeeld vormde uiteindelijk een mooi uitgangspunt waarmee ik aan de slag zou kunnen gaan. Normaal gesproken zou ik het ontwerp nog verder uit kunnen werken, maar in dit geval heb ik mezelf nog wat ruimte gegeven om tijdens het maakproces naar eigen inzicht nog wat te kunnen wijzigen.
Ik had immers de vrijheid!

Hoe dat uitpakte lees je in het derde deel waarin ik het maakproces ga toelichten.

animatiefilm

Uiteindelijke beeld van de St Jacobsstraat in Leeuwarden op de bodem van de zee

 

 

Tags: , , ,
Geplaatst op: oktober 15, 2020
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress