Zo maak je een tekenfilm: Deel 3, de uitvoering

Hoe maak je een tekenfilm? Ik leg het uit in drie blogs aan de hand van een echt project: De geanimeerde videoclip voor Evva met het nummer ‘Dark Sea’. Dit is het derde deel, waarin ik uitleg welke technieken ik gebruik om mijn tekeningen tot leven te wekken.

In dit deel behandel ik:

  • De software die ik gebruik: Adobe Animate
  • Het laten bewegen van karakters door middel van een skelet
  • Het laten bewegen van karakters op basis van motion capturing
  • Frame voor frame animatie
  • De montage

Lees ook:

De software die ik gebruik: Adobe Animate

Ik werk met het programma Adobe Animate. Hierin kan ik zowel tekenen als animeren. Het is een programma dat ik van haver tot gort ken; Adobe Animate is het oude Flash waar ik ‘vroeger’ veel in gewerkt heb om games te maken. Het programma voldoet aan al mijn wensen, ook vanuit mijn perspectief als illustrator en maakt dat ik heel snel kan werken.

bonetool

Plaatsing van de botten in het skelet, adobe Animate

Het laten bewegen van karakters met behulp van een skelet

De karakters in de videoclip laat ik op verschillende manieren bewegen. Een manier die je terugziet als je bijvoorbeeld het meisje en profil voorbij ziet zwemmen, is door de figuur een soort van skelet te geven en dat te laten bewegen. Denk hierbij aan een trekpop, die op bepaalde punten met touwtjes gekoppeld zit en waarvan je de armen, benen, knieën of het hoofd kunt laten bewegen door aan de touwtjes te trekken. Wanneer je dit met bijvoorbeeld de bone tool van Adobe Animate doet, levert het hele natuurlijke bewegingen op.


In bovenstaande video zie je hoe de bone tool werkt.

Hoe dit werkt: Ik teken met de zogenaamde ‘bone tool’ de botten in bijvoorbeeld een been. Die botten zie je niet terug in het eindresultaat.
De botten kan ik vervolgens laten bewegen, zoals je ook met een trekpop zou doen. Het levert, anders dan een trekpop, hele natuurlijke bewegingen op. 

Wil je meer te weten komen over het animeren met bones? Check de site van Adobe Animate! 

Het laten bewegen van karakters op basis van motion capturing

zwembeweging

Zwembeweging op basis van motion capturing

Motion capturing is een techniek die bijvoorbeeld veel in de game industrie wordt gebruikt. Om een karakter realistisch te laten lopen, wordt in een speciale studio een acteur gefilmd terwijl die loopt. De bewegingen van de acteur worden overgenomen in de computer en toegevoegd aan het figuurtje in de game. Et voila: het karaktertje loopt realistisch. 

Studio Edward Kobus beschikt niet over dergelijke geavanceerde apparatuur, maar gebruikt wel het idee hierachter om personages natuurlijk te laten bewegen. Ik film mensen in mijn omgeving (of mijzelf) die de bewegingen maken die ik wil animeren. Vervolgens ga ik aan de hand van de filmpjes stap voor stap na hoe bijvoorbeeld een arm beweegt en pas dit toe in de animatie. 

Frame voor Frame animatie

In de videoclip zwemmen de karakters ook richting de camera. Dat kon ik helaas niet animeren met de ‘bone tool’ omdat mijn 2d-animatie dan in de problemen zou komen. Bij sommige bewegingen is het namelijk zo dat verschillende onderdelen van het lichaam voor, of juist achter elkaar, bewegen.
Heb je een 3d-figuur dan is dit geen probleem, maar bij 2d ontbreekt de diepte, je werkt namelijk slechts met de dimensies breedte en hoogte, de diepte is een illusie.  

Het was daarom nodig dat ik de zwembeweging beeldje voor beeldje tekende. Dit leverde een serie van ongeveer 20 beeldjes op. Deze heb ik kunnen vastleggen in een sequentie die zichzelf blijft herhalen: Een movieclip. Dit is een feature waarin Adobe Animate heel handig in is: Met movieclips (filmclips in het Nederlands) kun je bepaalde bewegingen insluiten in een andere beweging.

Metamorfose

Metamorfose door frame voor frame animatie

Dat klinkt ingewikkeld. Het komt er op neer dat ik de beweging van de arm als los onderdeel heb toegevoegd in het geheel van de zwemmer. Die zwemmer heb ik op zijn beurt kunnen laten bewegen richting camera, terwijl die zwembeweging ondertussen gewoon doorgaat.

Wil je meer leren over movieclips? Check de site van Adobe Animate.

Ook andere onderdelen heb ik frame voor frame geanimeerd. Zo zitten er bijvoorbeeld metamorfosen in deze video waarin een inktvis overgaat in leliebladeren. Die overgang heb ik, stapje voor stapje, zelf moeten tekenen. Het levert een mooi effect op, maar het kost ook een hoop tijd!

De montage

Alle verschillende scènes maak ik in Adobe Animate. Wanneer ze klaar zijn monteer ik ze. Ik voeg ze samen tot één filmbestand. In het geval van de videoclip voor Evva kon ik van alle verschillende scènes in één oogopslag hoe lang ze waren en of ze misschien moesten worden aangepast. 

Soms komt het voor dat een scène net iets te kort is. Het kan dan zijn dat in de montage het beeld iets vertraagd kan worden. Een beetje vertraging valt vaak niet op, maar teveel vertraging leidt tot een schokkerig beeld. Dan moet de scène toch echt worden aangepast.

iMovie

Werkomgeving montage

De meeste computers komen met standaard montageprogramma’s zoals iMovie van Apple. En vaak volstaat zo’n programma al vrij snel als het gaat om de nodige functionaliteiten.
Wil je meer mogelijkheden of een professionelere omgeving kies dan Adobe Premiere Pro of, nog beter, Final Cut Pro. 

Klaar!

Na het monteren is de video klaar en kun je hem exporteren. Daarna kun je jouw productie delen met de wereld via YouTube of Vimeo.
De video van Evva gaat op premiere op de site van The Daily Indie, maar zal ook te zien zijn op het YouTube kanaal van Evva.

 

Tags: , ,
Geplaatst op: oktober 16, 2020
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress